Care este, de fapt, averea lui Vladimir Putin? Ce proprietăți și ce sume ae în conturi mul care a aruncat Ucraina în haos? O investigație pornită de la o serie de firme și ONG-uri care folosesc un domeniu comun de email a dezvăluit că prietenii și oligarhii din jurul lui Vladimir Putin i-au oferit acestuia palate, iahturi și vile în valoare de 4,5 miliarde de dolari. Liderul de la Kremlin controlează această avere prin interpuși, scrie The Guardian.
Putin a fost acuzat, de-a lungul timpului, că a acumulat în secret o vastă avere prin interpuși. Aceste acuzații erau alimentate de o serie de dezvăluiri, precum cele din cazul Panama Papers. Acest scandal a oferit o serie de detalii despre afacerile derulate de mulți dintre apropiații președintelui rus.
Sergei Kolesnikov, un om de afaceri, a susținut în urmă cu zece de ani că a fost în spatele unui sistem care a permis unui grup de oligarhi de top din Rusia să pună miliarde de ruble într-un tip de „fond de investiții” în beneficiul lui Putin. Afirmațiile au fost respinse, iar Kolesnikov a fost nevoie să fugă din Rusia.
Luna trecută, guvernul britanic a comparat „stilul de viață extravagant” al lui Putin cu declarațiile de avere oficiale din Rusia care indicau „active modeste”, inclusiv un apartament mic în Sankt Petersburg, două mașini din perioada sovietică din anii 1950, o remorcă și un garaj mic.
Investigațiile care au dus la identificarea celor 86 de entități care gestionează activele lui Vladimir Putin indică faptul că acesta a primit un palat de 1 miliard de lire sterline, despre care Alexei Navalnîi a susținut că a fost construit pentru uzul personal al lui Putin în Gelendzhik, la Marea Neagră. Oligarhul Arkady Rotenberg, care se află sub sancțiunile UE și SUA, susține că el este adevăratul deținător.
Printre celelalte „cadouri” primite de Putin se numără o podgorie în apropierea palatului Gelendzhik, un hobby care ar fi scăpat de sub control, susține Navalnîi. Stațiunea de schi Igora din Leningrad, unde a avut loc nunta fiicei lui Putin în 2013. Potrivit datelor funciare, complexul este deținut de Ozon, o companie în care prietenul liderului de la Kremlin, Yuri Kovalchuk, a investit.
Acestora li se mai adaugă: o vilă oferită de Oleg Rudnov, un prieten din copilărie, alături de o cabană, ambele aflate în nordul orașului Sankt Petersburg. În plus, o parte importantă a activelor lui Putin ar fi reprezentată de depozite pe termen lung.
Urmând modelul lui Petru cel Mare, Putin pare să fie dispus să facă orice pentru a cuceri Ucraina. Sancțiunile nu par să-l sperie și ar putea să se retragă doar ca să-și refacă forțele. Dovadă în acest sens este faptul că nu va opri sondele de petrol, chiar dacă statele occidentale i-au impus.
NU RATA: ESTE PUTIN GRAV BOLNAV? IMAGINILE CARE SPUN TOTUL DESPRE SĂNĂTATEA SA